Ceny základných kovov rastú, meď sa dostala nad 9000 dolárov za tonu

22.02.2021 Celý región

Londýn/New York 22. februára (TASR) – Ceny základných kovov v pondelok výrazne stúpli, pričom cena medi sa dostala nad 9000 USD (7414,12 eura) za tonu. Investori totiž počítajú s tým, že zotavovanie ekonomiky z pandémie zvýši dopyt, čo povedie k nedostatku na trhu. Cena niklu sa dostala nad 20.000 USD za tonu.

Meď sa v pondelok posilnila až o 4 % a vo februári smeruje k bezprecedentnému jedenástemu mesačnému nárastu. Dopyt po kovoch je vysoký vďaka očakávaniam, že pokrízový dopyt prekoná ponuku. To môže na jednej strane podporiť špekulácie, na druhej strane to vyvoláva obavy z rastu cenových tlakov v situácii, keď sa svetová ekonomika zotavuje z pandémie.

Náladu na trhu v tejto chvíli podporuje očakávania nového cyklu globálnej inflácie, uviedol analytik firmy Goldtrust Futures Jia Zheng. "Čínski investori vracajúci sa po sviatkoch lunárneho nového roka počítajú s ďalšími stimulmi v USA a Európe." Dodal, že čínsky dopyt prekonal očakávania, keďže cestovné obmedzenia podporili spotrebu.

Riziko zrýchlenia inflácie spustilo globálny výpredaj dlhopisov. Výnosy 10-ročných dlhopisov americkej vlády sa v pondelok dostali na najvyššiu úroveň za približne 1 rok.

Trojmesačný kontrakt na meď na londýnskej burze kovov London Metal Exchange (LME) sa ráno dostal až na 9269,50 USD za tonu, čo bolo najviac od roku 2011. Neskôr prišiel o časť ziskov, ale jeho cena zostáva nad 9000 USD za tonu.
 

Vyberte región

mark